Scuba4U aanbod Print E-mail
Geschreven door André Visser   

Het scuba4U aanbod van Cousteau

In het kader van Scuba4U biedt duikvereniging Cousteau twee zaken aan:

  • een opfristraining
  • een introductieduik

Voorwaarde is, dat je ingeschreven bent bij Scuba4U. Afhankelijk van je inschrijving kost een opfriscursus € 30 of is bij de registratie inbegrepen en kost je dus niets extra, in beide gevallen krijg je van Scuba4U een bon, waarmee je bij ons terecht kunt. De introductieduik kost altijd € 10.

Kijk hieronder voor de details van ons aanbod.

Opfristraining

Onze opfristraining bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktisch gedeelte, beiden met een duur van 1 tot 2 uur.

Nadat je je hebt aangemeld voor een opfristraining willen we vooraf eerst graag weten wat je duikervaring is om zoveel een “op maat” training te kunnen geven. In dit startgesprek kun je ook je eigen wensen kenbaar maken, bijvoorbeeld je wilt wat meer weten over het ontstaan van decompressieziekten of over bepaalde uitrustingsstukken.

In de beschikbare tijd kunnen we natuurlijk niet een volledig opleiding geven die hoort bij een brevet, dus daarom hebben we een aantal onderwerpen geselecteerd waarmee je als vakantieduiker te maken kan krijgen. Die onderwerpen hebben, het zal je niet verbazen, vooral met veilig duiken te maken.

Theoretisch gedeelte

Het theoretisch gedeelte wordt gegeven in ons clubhuis. Hier beschikken wij over een leslokaal en alle benodigde leermiddelen.

Praktisch gedeelte

Het praktische gedeelte wordt gegeven in het binnenzwembad. De uitrusting die hiervoor benodigd is, stellen wij ter beschikking, dus je hoeft zelf alleen een zwempak en handdoek mee te nemen.

In de zwembadtraining komen weer zaken aan de orde die met veilig duiken te maken hebben. Bijvoorbeeld waar moet je op letten bij het opbouwen van een gehuurde persluchtset, hoe te handelen als je masker met water is volgelopen of het terugvinden van een uit je mond geraakte ademautomaat die achter je rug aan z’n slang bungelt en lijkt te zijn verdwenen.

Buitenwaterduik

Onder voorwaarden bieden wij ook gelegenheid om onder onze begeleiding een duik in het buitenwater te maken. Als je hiervan gebruik wilt maken, dan moet je zelf voor de aanvullende uitrusting zorgen die voor het buitenwater benodigd is (duikpak, duiklaarzen en duikhandschoenen). Duiken in de Nederlandse wateren is anders dan in de warme heldere tropische wateren van de bestemmingen van de meeste duikreizen. Het kan zijn dat je nog te weinig ervaring hebt om zo’n Nederlandse duik aan te gaan. Daarom bepalen wij in goed overleg na afloop van de zwembadtraining of het verantwoord is om aanvullend een buitenduik te maken.

Introduktieduik

Onze vereniging biedt gelegenheid om onder begeleiding van een gebrevetteerde instructeur een introduktieduik te maken. Om hieraan te kunnen deelnemen moet je je goed thuisvoelen in het water, maar ervaring met snorkelen of duiken is niet perse noodzakelijk.

De introduktieduik vindt plaats in het binnenzwembad. Voordat je met de apparatuur onderwater gaat, houden we eerst een kennismakingsgesprek waarin wij graag willen weten of je wel of geen onderwater-ervaring hebt of speciale wensen hebt of bepaalde medische zaken waarmee wij rekening moeten houden.

Daarna volgt een korte duikinstructie waarin onder andere het gebruik van de persluchtapparatuur, handsignalen voor onderwater, opstijgen en het “klaren van de oren” worden besproken.

Het onderwater gaan met de apparatuur gebeurt geleidelijk en stapsgewijs waarbij de volgende stap pas wordt genomen als jezelf aangeeft dat je eraan toe bent en de instructeur dit verantwoordt vindt.

De uitrusting die hiervoor benodigd is stellen wij ter beschikking, dus je hoeft zelf alleen een zwempak en een handdoek mee te nemen.

De totale duur is maximaal een uur.

Mocht je door deze introduktieduik enthousiast zijn geraakt, dan zijn wij na afloop graag bereidt om je meer informatie te geven over opleidingsmogelijkheden, kosten, duiken in verenigingsverband, etc.