De vereniging
PERSBERICHT Print E-mail
Geschreven door Jan Duisterwinkel   

Duikvereniging Cousteau bestaat 45 jaar, vier het mee!


De Deventer duikvereniging Coustau bestaat vijfenveertig jaar en dat wordt gevierd! Op zaterdag 29 augustus a.s. organiseert de vereniging tal van activiteiten voor iedereen. Zo krijgen leden van Cousteau de gelegenheid om te duiken in de Buitengracht, is er voor hen een spannende kompasduiktocht uitgezet en kunnen zij deelnemen aan een wedstrijd onderwaterfotografie. Voor niet-leden is er de uitgebreide mogelijkheid om kennis te maken met de duiksport bij de vereniging.


Duikvereniging Cousteau
De Nederlandse Vereniging voor Onderwatersport "Jacques-Yves Coustau, zoals de officiële naam van de duikvereniging luidt, is opgericht op 22 januari 1970. Duikvereniging Cousteau is vernoemd naar de beroemde Franse duiker Cousteau, waarvoor de man zelf officieel toestemming heeft gegeven. De vereniging heeft kent een aantal doelen waaraan zij zicht vasthoudt. Allereerst staat veiligheid hoog in het vaandel bij de Cousteau. De club verzorgt de opleiding van haar duikers tot en met het 3* duikbrevet. Daarnaast worden er diverse (duik)evenementen voor leden en hun gezinnen georganiseerd en draagt de vereniging zorg voor de persluchtflessen van haar leden. In het eigen clubhuis van de club is er wekelijks de gelegenheid om gezellig bij elkaar te zitten. Overigens is de vereniging aangesloten bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). Deze bond behartigt de belangen van de duiker en de duikersport. Doordat de NOB is aangesloten bij de wereldwijde duikorganisatie CMAS, wordt het behaalde duikbrevet bij Cousteau internationaal erkend.

Feestelijke activiteiten
Om de bijzondere mijlpaal van het vijfenveertigjarig bestaan van de prachtige duikvereniging Cousteau te vieren, worden er op zaterdag 29 augustus tal van  activiteiten georganiseerd. In de Buitengracht in Deventer zullen er van 14.00 uur tot 16.00 uur voor leden van Cousteau de volgende activiteiten plaatsvinden:

  • Duiken: Betreed de onderwaterwereld van Deventer en maak een duik in de Buitengracht!
  • Kompasduiken: Laat de avonturier in je los en laat je via het kompas langs de uitgezette route leiden.
  • Wedstrijd onderwaterfotografie: Laat de mensen op het land zien hoe de onderwaterwereld van Deventer eruit ziet. Schiet het mooiste plaatje en win de wedstrijd!

Voor niet-leden is er uiteraard ook de mogelijkheid om kennis te maken met de duiksport en duikvereniging Cousteau. Bij de opgestelde infokraam kan je terecht met al je vragen! Ook zal er de mogelijkheid zijn om onder begeleiding te snorkelen in het water van de Buitengracht.

Extra spannend

Het waterschap heeft bij verlenen van de vergunning aangegeven dat er meervallen van anderhalve meter in de Singel zwemmen! Een fantastische ervaring wanneer je deze “monsters” kunt spotten.

 

So you wanna dive? Kom dan op zaterdag 29 augustus van 14.00 uur tot 16.00 uur naar de Buitengracht in Deventer en vier het 45-jarig jubileum mee!

 
Print E-mail

Onze naam: Jacques-Yves Cousteau

De naam die onze vereniging heeft is officieel: Nederlandse Vereniging voor Onderwatersport "Jacques-Yves Cousteau". De vereniging is opgericht op 22 januari 1970 te Zutphen. Middels een officieel schrijven heeft de beroemde Franse duiker Cousteau ons toestemming verleend zijn naam aan onze vereniging te verbinden. Eén voorwaarde heeft hij er wel aan verbonden en dat is dat wij ons nimmer bezig zullen houden met de onderwaterjacht in welke vorm dan ook. De persoon Cousteau heeft zich in het verleden zeer verdienstelijk gemaakt met onderzoek naar het gedrag van verschillende diersoorten in en om de wereldzeeën. En onvergetelijk zijn de films over de wondere wereld onderwater, die hij de wereld naliet. Wij vinden het dan ook een bijzondere eer dat we zijn naam aan onze vereniging mogen verbinden.

NOB

Nationaal is onze vereniging aangesloten bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB), De NOB behartigt landelijk de belangen van de duiker en de duiksport.

CMAS

Op haar beurt is de N.O.B. weer aangesloten bij de Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques (CMAS), een organisatie die wereldwijd voor de onderwatersport en de sportduiker opkomt. Een voorbeeld hiervan is de internationale erkenning van je duikbrevet.

Veiligheid

Onderwatersport is geen vrijblijvende aangelegenheid. Ga je er op een verkeerde manier mee om dan kunnen de gevolgen fataal zijn. Je zult je dan ook moeten onderwerpen aan een bepaalde discipline, gedragsregels en wetmatigheden die zijn te vergelijken met de regels in het verkeer. Veiligheid staat bij onze vereniging hoog in het vaandel.

De doelstellingen van Cousteau

Onze vereniging kent een aantal doelen. Naast het opkomen voor de belangen van haar leden, wil de vereniging het Sportduiken in het algemeen en de veiligheid ervan in het bijzonder stimuleren. Dat houdt praktisch in dat de vereniging een aantal zaken verzorgt. De vereniging verzorgt de opleiding van haar duikers tot en met het 3* duikbrevet. Daarnaast organiseert de vereniging (duik-) evenementen voor haar duikers en hun gezinnen. Ook exploiteert Cousteau een clubhuis (De Kiel) voor haar leden. Middels onze eigen compressor draagt de vereniging ook zorg voor de vulling van de persluchtflessen van haar leden.

De opbouw van onze vereniging

Om een en ander te kunnen realiseren kent onze vereniging een aantal commissies.

Commissie opleidingen.

Deze verzorgt de verschillende opleidingen. Duiken leer je in een paar uur, maar veilig en verantwoord duiken kun je pas na vele oefenduiken, als aanvulling op je theoretische kennen.

Barcommissie en de De Kiel.

Deze verzorgt en bemant de bar van ons clubhuis De Kiel, en onderkomen bij de sportvelden aan de Rielerenk in Deventer. Dat ligt tegenover het nieuwe ziekenhuis. Als je de parkeerplaats oprijdt is het het eerste gebouw vooraan aan de rechterkant

Commissie materialen & compressoren.

Deze beheert het materiaal en de compressoren van de vereniging. Bovendien vormen zij de Vulploeg, die elke dinsdagavond na de zwembadtraining, voor leden gratis de persluchtflessen vult.