Vrijwilligers gezocht voor Baseline Bussloo Print E-mail
Geschreven door Jan Duisterwinkel   

Beste Duiker's

Een jaar geleden, heb ik het Project Baseline Bussloo opgestart. De creatie van de website, database, en de koppeling aan het Nederlandse project is al gedaan.

Het Baseline Project, opgericht door Global Underwater Explorer (GUE), is onderdeel van een groot internationaal project voor de controle en bescherming van het aquatisch milieu. Wie beter dan duikers kunnen zich inleven op dit gebied! Het is niet verplicht om lid te zijn van GUE om deel te nemen. Iedere vrijwilliger is welkom.

 

Het project dat is opgezet in Bussloo draait om twee punten:

 

 1. Zichtbaarheid en temperatuur metingen op verschillende diepten en plaatsen. Hiervoor heb ik informatie borden gemaakt , op de volgende plekken voor deze meting:
  • Steiger
  • Auto (verdwenen)
  • Tweede Bus
  • Onderwaterhuis.
  • De eerste modellen zullen worden vervangen door meer gestandaardiseerde zichtbaarheids metingen, waardoor iedere duiker deze meting kan doen.
 2. Elke maand zal een monster van het water worden genomen om het volgende te meten:
  • waterhardheid (GH-Waarde)
  • carbonaat hardheid (KH-Waarde)
  • zuurgraad (PH-Waarde)

De aldus verzamelde gegevens zullen de database van de site voeden, via een interface in de vorm van een vragenlijst op Google Drive. Al de gegevens zullen op deze manier beschikbaar zijn voor het Project Baseline Nederland en Internationaal.

Ik ben op zoek naar reguliere duikers die vrijwilliger willen zijn om een project team te kunnen vormen. Naast de periodieke metingen zullen de vrijwilligers in het team zorg dragen voor de communicatie over het project en het verantwoordelijk zijn voor het vinden van sponsors om andere acties te bekostigen, zoals het implementeren van:

 

 • Jaarlijkse reiniging van het onderwater gebied
 • Ontwikkelen van een actie op het gebied van de fauna in Bussloo, waarom niet, eventueel in samenwerking met de visserij federatie, het verwijderen van gebroken vis lijnen die onderwater vast blijven zitten, waardoor veel dieren vast komen te zitten en dood gaan.

 

Ik hoop me te kunnen beroepen op de clubs, die leden hebben die regelmatig duiken, om nieuwe deelnemers voor dit project aan te kunnen dragen.

U kunt meer informatie vinden over het project via de website en facebook pagina:

 

 

Wil je meedoen? Ik ben bereikbaar voor verdere informatie via de contact pagina.

Bedankt voor uw aandacht.

Thierry Garcia,
Manager Project Baseline Bussloo